Overzicht publicaties
Raadkamer gevangenhouding minderjarigen
1 september 2024, MOC uitgevers (JurisDidact)
Als jeugdstrafrechtadvocaat krijgt u in het kader van de voorlopige hechtenis van een minderjarige cliënt te maken met de raadkamer gevangenhouding. Deze cursus behandelt de strafraadkamerprocedure vanuit zowel theoretisch als praktisch perspectief, met de focus op het proces in de praktijk
De ZSM-werkwijze De ZSM-werkwijze
1 april 2023, MOC uitgeverij (JurisDidact)
https://www.jurisdidact.nl/cursusaanbod/de-zsm-werkwijze/
Zo Snel, Slim, Selectief, Simpel, Samen en Samenlevingsgericht Mogelijk; dat is hoe het Openbaar Ministerie (OM) veelvoorkomende criminaliteit wil afdoen. Binnen ZSM werkt het OM nauw samen met ketenpartners als de Politie, de Reclassering en Slachtofferhulp. Door informatie vanuit verschillende hoeken te verzamelen, is het in een vroeg stadium mogelijk om een strafzaak betekenisvol af te doen. Dat is althans de doelstelling van de ZSM-werkwijze. Steeds meer zaken worden ‘ZSM’ afgedaan.
Medeplegen en medeplichtigheid
6 juli 2020, MOC uitgevers (Jurisdidact)
Deze cursus -in het bijzonder voor advocaten- gaat in op het dubbele opzetvereiste en wat dit betekent voor de strafpraktijk. Daarnaast laat de cursus zien hoe deze opzeteis door de Hoge Raad wordt gehanteerd. Het opzetvereiste vormt een belangrijke begrenzing van de deelnemingsvormen en is een belangrijk aspect voor de advocatuur om verweer op te voeren. Aandacht wordt besteed aan (recente) ontwikkelingen in de rechtspraak op het gebied van het medeplegen en medeplichtigheid, waarbij in het bijzonder de afbakening tussen beide aan bod komt. Wanneer kan nog worden gesproken van “slechts” het behulpzaam zijn bij een strafbaar feit, en wanneer komt het strafwaardigere medeplegen in beeld?
Waarom ik strafrechtadvocaat ben geworden
15 april 2019, Sdu
Levert de handelwijze van de politie naar aanleiding van het zogenaamde “Moelander”-project verboden onderscheid (discriminatie) op?
17 oktober 2018, Sdu
Levert de handelswijze van de politie n.a.v. het ''Moelander''-project, waarbij tijdens verkeerscontroles aandacht wordt gevraagd om voertuigen uit Midden- en Oost Europese landen te controleren, discriminatie op?
Vertrouwen in de rechtspraak en (de rol van) het raadkamergeheim
26 juli 2018, Sdu
Hoe staat het ervoor met het vertrouwen in de rechtspraak? En kunnen rechter eigenlijk worden ontslagen wegens “foute” beslissingen. Welke rol speelt het raadkamergeheim bij het vertrouwen in de rechtspraak en zou het raadkamergeheim moeten worden opgeheven?
Kennisname van stukken, theorie vs praktijk
23 maart 2018, Sdu
Heeft een verdachte vanaf, of zelfs voorafgaand aan het eerste verhoor recht op kennisname van de (alle) processtukken? En is dit een recht dat je in de praktijk makkelijk kunt effectueren?
De Valkenburgse zedenzaak definitief beslecht
21 februari 2018, Sdu
In deze blog ga ik in op de uitspraak van de Hoge Raad van gisteren (20-2-2018) in de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak. In cassatie stond de vraag centraal of het niet in strijd was met de bedoeling van de wet(schiedenis) van 22b Sr, het zogenoemde taakstrafverbod, dat in dit soort zaken (248b Sr, ontucht met een minderjarige regelen betaling) het hof slechts een of twee dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf oplegde gecombineerd met een (forse) taakstraf.
Trial by media, schending van een eerlijk proces of niet?
13 november 2017, Sdu
De afgelopen weken werd de hashtag metoo (#metoo) veelvuldig gebruikt op Twitter. Personen die te maken hebben gehad met -in elk geval in hun beleving- ongewenst gedrag of ontuchtige handelingen deden hun verhaal op Twitter. Leidt deze #metoo-discussie tot een trial by media en heeft dit invloed op een eerlijk strafproces?
De motivering van voorlopige hechtenis schiet tekort. De gronden die tot eerdere artikelen en commentaren hebben geleid, zijn nog onverkort aanwezig
13 september 2017, Tijdschrift Praktijkwijzer Strafrecht, TPWS 2017/50
De motivering van beslissingen over de voorlopige hechtenis leidt nog altijd tot discussie. Veelal wordt vanuit de advocatuur betoogd dat de motivering niet voldoet aan de eisen die uit wetgeving en (Europese) jurisprudentie voortvloeien. Anderzijds zijn er ook auteurs die menen dat de huidige wijze van motiveren voldoet aan de vereisten en de motiveringsplicht niet zover reikt als eerder werd gedacht. In dit artikel wordt de huidige praktijk opnieuw onder de loep genomen en wordt toegelicht of de huidige wijze van motiveren aan de eisen voldoet, of dat verbeteringen in de bestaande praktijk noodzakelijk, of wenselijk, zijn.
Iemand bespugen, belediging of mishandeling?
7 september 2017, SDU
In het verleden werd het bespugen van personen, veelal verbalisanten, als belediging tenlastegelegd. Recent zie ik uitspraken verschijnen waarin het bespugen van personen (ook) als mishandeling ten laste wordt gelegd. Omdat dit de laatste tijd vaker voorkomt, en het bespugen van mensen in enkele gevallen door lagere rechters als mishandeling is gekwalificeerd wijd ik mijn blog aan deze problematiek. Ik ga in op de vraag onder welke omstandigheden het bespugen van personen mishandeling kan opleveren en of dit een wenselijke ontwikkeling is.
Is er in de (strafrechtelijke) rechtspraak, in het bijzonder bij controles op grond van de Wegenverkeerswet, ruimte voor het aannemen van détournement de pouvoir?
8 juni 2017, SDU
Het klinkt prachtig: détournement de pouvoir. Het beginsel van zuiverheid van oogmerk klinkt al een stuk minder romantisch. Het houdt -kort gezegd- in dat de overheid een bevoegdheid niet voor een ander doel mag gebruiken dan waarvoor deze is gegeven. Dit begrip stond centraal in de zaak die ook wel bekend geworden is als de “Dynamische verkeerscontrole-zaak”, waarin de Hoge Raad op 1 november 2016 uitspraak deed (ECLI:NL:HR:2016:2454). De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 21 december 2015 en verwees de zaak naar het gerechtshof in Den Haag om opnieuw recht te doen. Deze week (2 juni 2017) is de zaak bij het gerechtshof in Den Haag behandeld. De uitspraak volgt 16 juni aanstaande. Met het oog daarop een korte terugblik (en voorzichtige zienswijze) op die zaak.
De motivering van beslissingen over voorlopige hechtenis, nieuw leven blazen in oude rechten en plichten?
30 maart 2017, SDU
Maandag 27 maart 2017 verscheen het rapport van het College voor de Rechten van de Mens (hierna: College) over de motivering van beslissingen over de voorlopige hechtenis. De conclusie luidt- kort gezegd- dat op basis van de onderzochte dossiers (in totaal ruim 300 dossiers, van vier rechtbanken en twee gerechtshoven) kan worden gesteld dat de beslissingen over de voorlopige hechtenis onvoldoende worden gemotiveerd. Brengt het rapport echt iets nieuws? Enigszins. Weliswaar is de toepassing van de voorlopige hechtenis -en met name de motivering van de beslissingen- al jaren onderwerp van discussie maar objectieve gegevens over de motivering van beslissingen ontbraken. Het rapport maakt zonder meer duidelijk dat er nog veel winst te behalen valt.
Schadevergoeding voor gewezen verdachte in de schijnwerpers
27 januari 2017, Advocatenblad
Gewezen verdachten in strafzaken kunnen in aanmerking komen voor schadevergoeding als ze ten onrechte vast hebben gezeten. Voor de hoogte van de schadevergoeding gelden standaardregels. Desondanks is het vaak vrij eenvoudig een hogere vergoeding te verkrijgen, stellen ik en Mirjam Ekkart in een artikel in het Advocatenblad van deze maand. Vindplaats: Advocatenblad 2017-1, p 55.
Herziening van het wetsartikel over voorbereiding (artikel 46 Sr) noodzakelijk?
December 2016, SDU
Op 28 november jongstleden deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in de zogenoemde "26Koper"-zaak (o.a. ECLI:NL:RBAMS:2016:7769). De verdachten stonden -onder andere- terecht voor het medeplegen van voorbereiding van moord en deelname aan een criminele organisatie die het plegen van moorden tot doel had. Voor dit laatste feit werd het merendeel van de verdachten veroordeeld, maar van het medeplegen van voorbereiding van moord werden zij vrijgesproken. Er werden gevangenisstraffen tot 8 jaar opgelegd. Is een wetswijziging van artikel 46 Sr noodzakelijk?
Belediging van een agent, een lastig te omlijnen domein?
22 september 2016, SDU
Zijn er harde criteria om te bepalen wanneer een uitlating als beledigend wordt aangemerkt? Van belediging is sprake indien een uitlating de strekking heeft de ander aan te randen in zijn eer en goede naam en diegene het opzet heeft op belediging. Dit lijkt helder, maar de jurisprudentie is divers. In mijn blog ga ik in op een aantal (recente) voorbeelden uit de praktijk.
De voorlopige hechtenis en de billijkheid van de schadevergoeding
22 augustus 2016, Tijdschrift Praktijkwijzer Strafrecht (TWPS 2016/53)
Een verzoek tot schadevergoeding kan worden ingediend wanneer een verdachte is vrijgesproken of wanneer een strafzaak eindigt zonder oplegging van straf of maatregel, óf indien de zaak eindigt met oplegging van straf of maatregel, maar op grond van een feit waarvoor voorlopige hechtenis niet is toegestaan. In de wet is tevens opgenomen dat schadevergoeding slechts wordt toegekend indien en voor zover de rechter - alle omstandigheden in ogenschouw nemende- daartoe gronden van billijkheid aanwezig acht. De laatste weken zijn er uitspraken gedaan door onder meer de Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, de Rechtbank Den Haag en het Hof Arnhem-Leeuwarden waarin - in het kader van de billijkheid- verschillende standpunten ten aanzien van de vergoeding per dag worden gehanteerd. In het artikel wordt de schadevergoeding van de voorlopige hechtenis aan een nadere beschouwing onderworpen.
Hoe ver strekt de bevoegdheid van een politieagent?
3 maart 2016, Elsevier
Mijn blog gaat in op de vraag of een politieagent bevoegd is om van iemand die een foto maakt van een incident op straat de telefoon af te pakken en hem te sommeren de foto te verwijderen.
Medeplichtigheid versus medeplegen, wanneer slaat de balans door?
27 Oktober 2015, Tijdschrift Praktijkwijzer Strafrecht (TPWS 2015/29)
De deelnemingsvorm medeplegen, in het bijzonder de afgrenzing met medeplichtigheid, is veelvuldig in rechtswetenschap en -praktijk aan de orde gesteld. Recent heeft de Hoge Raad een arrest gewezen dat in dit kader van belang is. De Hoge Raad geeft aan ten behoeve van de praktijk enkele algemene overwegingen aan de afgrenzing tussen de deelnemingsvormen te wijden. In dit arrest worden aandachtspunten geformuleerd voor de strafrechtelijke beoordeling van medeplegen. De overwegingen zijn in het bijzonder gericht op de afbakening tussen medeplegen en medeplichtigheid en meer in het bijzonder met het oog op gevallen waarin het medeplegen niet bestaat in gezamenlijke uitvoering. Welke ontwikkelingen zijn er te constateren in de feitenrechtspraak na het wijzen van dit arrest?
De Valkenburgse zedenzaak en de rol van de media in strafzaken
27 Juli 2015, De Nieuwe Reporter
Optreden bij BNR
23 Juli 2015, BNR
23 juli 2015 was ik bij BNR om mijn artikel over de Valkenburgse zedenzaak en de rol van de media toe te lichten. Terugluisteren kan via deze link: http://www.bnr.nl/?service=player&type=archief&fragment=201507291015001200